30 March 2011

Iz Spisa upućena Antoliku, svetog Teofila Antiohijskog, biskupa

(Knj. 1, 2. 7: PG 6, 1026—1027. 1035)

Blaženi čista srca, jer će oni vidjeti Boga

Rečeš li: Pokaži mi svoga Boga, ja ću ti kazati: Pokaži mi svoga čovjeka, i ja ću ti pokazati moga Boga. Stoga pokaži da li vide oči tvoje pameti i čuju li uši tvoga srca.

Poput onih koji vide tjelesnim očima, zamjećuju što se zbiva u ovom zemaljskom životu i istražuju stvar; koje se međusobno razlikuju: svjetlost i tminu, bijelo i crno, bezoblično i lijepo, skladno i neskladno, dobro i nezgodno odmjereno, preobilato i krnje - isto bi trebalo reći o onome što spada na uši: reski, duboki  i ugodni zvuci - ista je stvar s ušima srca i očima pameti da bi mogli vidjeti Boga.

Boga gledaju jedino oni koji ga mogu vidjeti, to jest ako imaju otvorene oči duha. Svi doduše posjeduju oči, ali su nekima prelivene tamom i ne vide sunčanu svjetlost. Ipak radi toga što slijepi ne vide, sunčana svjetlost ne da ne sja, već to slijepi trebaju pripisati samima sebi i svojim očima. Tako su i oči tvoje pameti zastrte tamom zbog tvojih grijeha i zlih djela.

Poput ogledala koje odsijava, dolikuje da tako bude čista ljudska duša. Kad je ogledalo prekrito rđom, u njemu ne možeš razabrati ljudsko lice. Isto tako kad se grijeh nastani u čovjeku, on ne može vidjeti Boga.

Ali ako hoćeš, možeš ozdraviti: pođi k liječniku i on će ti odstraniti mrenu s očiju uma i srca. Tko je taj liječnik? To je Bog. On po svojoj Riječi i mudrosti ozdravlja i oživljuije. Bog je po Riječi i mudrosti zasnovao svemir, jer su Riječju njegovom učvršćena nebesa, i Duhom njegovim sva snaga njihova. Njegova je mudrost najizvrsnija. Bog je u mudrosti utemeljio zemlju; nebesa je pripremio u razboritosti; sa znanjem su oblikovani bezdani, i oblaci prosuli rosu.

Ako to razumiješ, i uz to živiš čisto, sveto i pravedno, možeš vidjeti Boga. Ali ispred svega u srcu tvome moraju biti vjera i strah Božji, i tad ćeš te stvarnosti razumjeti. Kad odložiš smrtnost i obučeš besmrtnost, tad ćeš Boga, po zasluzi, vidjeti. Bog podiže tvoje tijelo s dušom besmrtnom, i tada, postavši besmrtan vidjet ćeš Besmrtnoga, ako mu sada vjeruješ.

(Služba čitanja, srijeda u trećem korizmenom tjednu)

No comments:

Post a Comment