18 March 2011

Iz Ogledala ljubavi blaženoga Elredija, opata

(Knj. 3,5: PL 195, 582)

Bratska ljubav mora steći oblik na Kristovom primjeru

Na ljubav nas prema neprijateljima, u čemu se sastoji savršenstvo bratske ljubavi, ništa tako ne potiče kao ugodno razmatranje one čudesne strpljivosti kojom je onaj divni po obliku među sinovima ljudskim pružio svoje dražesno lice bezbožnicima da ga popljuju; kojom je one oči, koje migom svime ravnaju, podložio pokrivalu bezbožnika; kojom je izložio ona svoja leđa bičevima; kojom je podložio glavu, od koje drhte moći i vlasti, oštrini trnja; kojom je sebe samoga predao izrugivanjima i porugama; kojom je naposlijetku strpljivo podnio križ, čavle, koplje, žuč, ocat, u svemu tome blag, ponizan, miran.

Na kraju poput ovce je odveden na klanje, i poput janjeta je zamuknuo pred onim koji ga striže i nije otvorio svojih usta.

Tko kad čuje onu čudesnu riječ, skroz blagu, punu ljubavi, punu nepromjenjive smirenosti: Oče, oprosti im ne bi smjesta sa svim zanosom ogrlio svoje neprijatelje? Oče, kaza, oprosti im. Da li se još nešto od blagosti i ljubavi moglo nadodati toj molitvi?

Ipak je nadodao. Nije bilo dovoljno moliti, htio je i opravdati. Oče, kaza, oprosti im, ne znaju što čine. Veliki su doduše grešnici, ali neznatni procjenitelji; zbog toga: Oče, oprosti im. Razapinju, ali tko je koga će razapeti, ne znaju jer da su znali, ne bi nikada razapeli Gospodina slave; radi toga: Oče, oprosti im. Misle da se radi o prekršitelju zakona, uzurpatoru božanstva, zavoditelju naroda. Od njih sam sakrio svoje lice, nisu upoznali moje veličanstvo; poradi toga: Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.

Prema tome da bi čovjek sebe ljubio, neka se ne iskvari nikakvim tjelesnim uživanjem. Da pak ne bi podlegao tjelesnoj požudi, neka svu svoju ljubav protegne na ugodnost Gospodnjega tijela. Ali kako bi savršenije i ugodnije otpočinuo u uživanju bratske ljubavi, neka i neprijatelje prigrli rukama istinske ljubavi. Međutim, da ne bi ta božanska vatra radi nepravdi postala mlakom, neka stalno ima na pameti mirnu strpljivost svoga ljubljenog Gospodina i Spasitelja.

(Služba čitanja, petak u prvom korizmenom tjednu)

No comments:

Post a Comment