21 March 2011

Iz Kateheza svetog Ivana Zlatoustog, biskupa

(Kat. 3,24-27: SC 50,165-167)

Mojsije i Krist

Židovi su vidjeli čudesa, i ti ćeš vidjeti još veća i sjajnija čudesa nego što ih vidješe Židovi kad iz Egipta iziđoše. Ti nisi vidio Faraona kako je u more potonuo sa svojim četama, ali si vidio đavla kako je svladan sa svojim zamamnim oružjem. Oni prijeđoše more; ti si smrt prešao. Oni su iz Egipta oslobođeni, a ti si oslobođen od demona. Židovi su napustli barbarsko ropstvo, a ti si napustio još žalosnije ropstvo grijeha.

Treba li ti drugih dokaza da spoznaš kako si počašćen već tim darovima? Židovi tad nisu mogli promatrati sjajno lice Mojsija koji im je bio sudrug u ropstvu i sunarodnjak; ti si vidio Kristovo proslavljeno lice. I Pavao kliče: Mi otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju.

Oni su tada imali Krista za kojim su išli, a Krist sada još u boljem smislu riječi ide za nama. Tada im je Gospodin bio pratilac po Mojsijevoj milosti, sada pak ne samo po Mojsijevoj milosti, nego i po vašoj poslušnosti. Oni su nakon Izlaska iz Egipta došli u pustinju, a nama poslije Izlaska dolazi Nebo. Njima je vođa i predvodnik bio slavni Mojsije, a nama je vođa i zapovjednik drugi Mojsije, sam Bog.

Koja je bila značajka tog Mojsija? Pismo kaže: Mojsije je bio veoma skroman čovjek, najskromniji čovjek na zemlji. Tu značajku nedvojbeno možemo pripisati i našem Mojsiju, jer je u njemu boravio preblagi i njemu istobitan Duh. Tada je Mojsije ruke podizao k nebu odakle je padala mana, kruh anđeoski; naš Mojsije diže ruke k nebu i nama pruža vječni Kruh. Onaj je Mojsije udario po stijeni i provrla je voda; ovaj Mojsije, Krist, dodiruje stol, duhovni stol, i proviru izvori Duha. Poput izvora On je usred stola, a stada odasvud hrle k njegovu izvoru i osvježuju se na spasonosnim valovima.

Budući, dakle, da nam taj izvor, takvo izobilje života i takav stol pružaju neizmjerna dobra i duhovnim nas dariva darima, približimo mu se iskrena srca i čiste savjesti da milost i milosrđe postignemo u pravo vrijeme. Milost i milosrđa Jedinorođenca, Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista, po kome i s kim Ocu i Duhu životvorcu slava, čast, moć sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

(Služba čitanja, ponedjeljak u drugom vazmenom tjednu)

No comments:

Post a Comment