05 April 2011

Iz Propovijedi svetog Leona Velikog, pape

(Govor 10 u korizmi, 3-5: PL 54, 299-301)

O dobru koje je ljubav

Gospodin kaže u Ivanovu Evanđelju: Po tome će svi upoznati da ste moji učenici, ako se ljubite između sebe. A u njegovoj poslanici čitamo: Predragi, ljubimo se međusobno, jer ljubav je od Boga. Svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, Boga ne pozna, jer Bog je ljubav.

Stoga neka se preispitaju pameti vjernika i nek istinskim razlučivanjem prosude i najintimnije osjećaje srca pa ako u svojoj savjesti nađu nešto od plodova ljubavi, tad nek ne sumnjaju da je Bog u njima. Kako bi bili što prikladniji za takvoga gosta, neka ih sve to više napunjaju djela milosrđa koje ne prestaje.

Ako je Bog ljubav, tad naša ljubav prema bližnjemu ne može imalti kraja jer nema međe koja može božanstvo ograditi.

Svako je doba, predragi, zgodno da ostvarujemo dobro ljubavi. Ipak nas na to na poseban način potiču ovi dani. Oni koji žele proslaviti Gospodinov Vazam posvećeni u tijelu i duši, nek nadasve nastoje steći tu milost koja je istodobno rukovet svih kreposti i pokriva mnoštvo grijeha.

Poradi toga, imajući namjeru slaviti to otajstvo koje je odličnije od svih, a kojim je krv Isusa Krista poništila naša bezakonja, spremimo prije svega žrtve milosrđa. Tako ćemo i mi onima koji su prema nama griješili ono pružiti što je nama stekla božanska dobrota.

Sada nek na vidjelo iziđe blagonaklonjenija darežljivost prema siromasima i onima koji su opterećeni raznovrsnim mukama. Time će Bogu biti uzdignuta hvala s mnogih strana, a naši će postovi biti potpora za potrebne. Gospodin se ni jednoj pobožnasti vjernika toliko ne veseli koliko toj koja obogaćuje njegove siromahe. Gdje zatekne brigu za milosrđem, tu raspoznaje sliku svoje naklonosti.

Kod tog podarivanja ne treba se plašiti da će vlastita dobra doći na manje jer je sama dobrohotnost veliko blago. Darežljivost ne može ostati bez sredstava jer Krist daje i njemu se daje. U svemu tom pothvatu na djelu je ona ruka koja lomeći kruh umnaža ga i podjeljuljući povećava.

Bez brige i veseo nek je djelitelj milostinje jer će onda imalti najveći dobitak kad za se ostavi najmanje. Apostol Pavao govori: Tko pak sijaču daje sjeme, dat će i kruh za jelo i umnožit će vaše sjeme i učinit će da uzrastu plodovi vaše pravednosti. Sve to u Kristu Isusu, našem Gospodinu koji živi i kraljuje s Ocem i Duhom Svetim u vijeke vjekova. Amen.

(Služba čitanja, utorak u četvrtom korizmenom tjednu)

No comments:

Post a Comment