09 February 2011

Reforma reforme: Motu proprio za novi liturgijski pokret

Prema pisanju Andree Torniellija, sljedećih će tjedana biti objavljen dokument Benedikta XVI. o reorganizaciji nadležnosti Kongregacije za bogoštovlje, s ciljem promicanja liturgije koja će biti vjerna izvornim nakanama II. vatikanskog sabora, s manje prostora za proizvoljne promjene i ponovno otkrivanje dimenzije veće sakralnosti

Dokument, koji će biti u obliku motu proprija, rezultat je dugog rada - pregledali su ga Papinsko vijeće za tumačenje zakonskih tekstova i uredi Državnoga tajništva - i motiviran je u prvom redu prijenosom nadležnosti ženidbenih kauza na Rimsku rotu. Riječ je o tzv. ratum non consumatum procesima, to jest o sklopljenim, a nekonzumiranim brakovima, kojih godišnje bude oko petsto.

Bez ove sekcije, koja prelazi na Rotu, Kongregacija za bogoštovlje neće se više baviti sakramentima, i zadržat će nadležnost samo u liturgijskim stvarima. Prema nekim informacijama, jedan odlomak motu proprija mogao bi eksplicitno spomenuti "novi liturgijski pokret" o kojem je nedavno govorio kardinal Antonio Cañizares Llovera.

Kardinal Cañizares je u intervjuu za Il Giornale uoči prošloga Božića rekao: "Liturgijska reforma izvedena je na brzinu. Postojale su dobre namjere i želja da se primjeni II. vatikanski sabor. ... Ali liturgijska obnova se promatrala kao istraživački laboratorij, plod mašte i kreativnosti, tadašnja čarobna riječ." Kardinal, koji nije bio neuravnotežen kad je riječ o "reformi reforme", dodao je: "Ono što vidim apsolutno potrebnim i žurnim, prema onome što Papa želi, je stvoriti novi, jasan i snažan liturgijski pokret u cijeloj Crkvi", kako bi se stalo u kraj "proizvoljnim deformacijama" i procesu "sekularizacije, koji nažalost utječe i unutar Crkve".

Poznato je da je papa Ratzinger želio u papinske liturgije uvesti simbolične i primjerne geste: križ u središtu oltara, primanje pričesti klečeći, gregorijansko pjevanje, tišinu. Zna se koliko drži do ljepote u sakralnoj umjetnosti, i koliko smatra važnim promicati euharistijsko klanjanja. Kongregacija za bogoštovlje sada će se trebati baviti ovim novim liturgijskim pokretom, čak i s uvođenjem nove sekcije dikasterija, posvećene sakralnoj umjetnosti i glazbi.

2 comments:

  1. Živio novus motus liturgicus!!!

    ReplyDelete
  2. Na zamolbu grupe vjernika,
    odlukom uzoritog gospodina Josipa kardinala Bozanića,
    u skladu s motuproprijem Svetog Oca pape Benedikta XVI.,
    POČINJE U NEDJELJU 20.2.2011. U 11:30
    U CRKVI SVETOG MARTINA, VLAŠKA 36, ZAGREB
    redovito služenje
    TRADICIONALNE SVETE MISE,
    tj. mise prema misalu bl. Ivana XXIII. iz 1962.
    također poznate pod nazivom tridentska misa ili
    misa prema izvanrednom obliku rimskog obreda.

    Misu će služiti preč. Stanislav Vitković.
    Na prvoj misi pjevat će g. Ivan Kovačić.

    Svi su pozvani da dožive ovo neprocjenjivo blago Crkve!
    Prisustvovanje misi dakako ispunjava nedjeljnu obavezu.
    Vjernicima će biti na raspolaganju mali latinsko-hrvatski misali
    i letci s osnovnim informacijama o tradicionalnoj misi.

    ReplyDelete