21 June 2023

Sinodalni Radni dokument predviđa stvaranje radikalno inkluzivne Katoličke crkve

Prema radnom dokumentu za predstojeću "Sinodu o sinodalnosti", Katolička crkva mora poduzeti konkretne korake za promicanje žena na položaje na kojima se donose odluke i težiti "radikalnom uključivanju" ljudi koji se identificiraju svojim spolnim preferencijama ili umišljenim rodom.


Vatikan je objavio Instrumentum Laboris, ili radni dokument, uoči otvaranja prvog od dva zasjedanja 16. Redovite opće skupštine Biskupske sinode, koje će se održati u listopadu.


Sinteza odgovorâ poslanih iz konzultacija diljem svijeta o mogućim odgovorima Crkve na suvremene izazove otkrila je „jednodušan“ i „presudan“ zahtjev da se ženama omogući pristup odgovornim i upravljačkim položajima, ponovno postavljajući pitanje hoće li žene biti pripuštene u katolički đakonat.


Dokument također preporučuje da Crkva učini više kako bi doprla i prihvatila marginalizirane osobe.


Dokument odstupa od drugih službenih katoličkih dokumenata, korištenjem jezika koji preferira globalni pokret za spolna i reproduktivna prava, posebno izraza “LGBTQ+” (lezbijke, gay, biseksualci, transrodni, queer).


Crkva je tradicionalno odbijala ljude definirati prvenstveno prema njihovim seksualnim sklonostima ili orijentacijama i govorila je o homoseksualcima, primjerice, kao o osobama koje doživljavaju "istospolnu privlačnost".


Dokument postavlja pitanje: “Kako možemo stvoriti prostore u kojima se oni koji se osjećaju povrijeđenima od strane Crkve i nepoželjnima od strane zajednice osjećaju priznati, primljeni, slobodni postavljati pitanja, a ne osuđivani?"


“U svjetlu poslijesinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia, koji su konkretni koraci potrebni za dobrodošlicu onima koji se osjećaju isključenima iz Crkve zbog svoga statusa ili spolnosti (primjerice, ponovno vjenčane razvedene osobe, osobe u poligamnim brakovima, LGBTQ+ osobe, itd.)?"


Radni je dokument također ponovio kontroverzni prijedlog iz 2019. za ređenje oženjenih muškaraca kao odgovor na manjak svećenika u nekim dijelovima svijeta, poput Amazonskoga bazena u Južnoj Americi.


“Kao što neki kontinenti predlažu, može li se otvoriti razmišljanje o disciplini pristupa svećeništvu za oženjene muškarce, barem u nekim područjima?” pita se dokument.


Također je preporučio zamašne strukturalne, kanonske i institucionalne reforme načina na koji biskupi u Crkvi obnašaju vlast.


Zagovara uvođenje otvorenog "sinodalnog" procesa koji uključuje trajan dijalog i razlučivanje i kontinuiranu promjenu, kao i ocrtavanje "razgovora u Duhu" kao "sinodalne metode" traženja vodstva od Duha Svetoga u odgovoru na “znakove vremena”.


Dokument od 60 stranica napisao je odbor od 22 osobe u travnju i svibnju, a odobrio ga je papa Franjo.


Navodi se da ne predstavlja nauk Učiteljstva, već samo naglašava „prioritete proizašle iz slušanja Božjeg naroda” do sada u procesu.


Međutim, sramotno je malo katolika u bilo kojoj zemlji bilo motivirano sudjelovati u procesu savjetovanja od njegova početka 2021.


Kardinal Jean-Claude Hollerich, isusovac, generalni relator Sinode, rekao je za Vatican News da je dokument jednostavno “tekst koji bi trebao nadahnuti” daljnje razmišljanje i konačno razlučivanje.


„Radni listovi daju nam konkretna pitanja koja su se pojavila na različitim razinama sinodalnoga putovanja, a Biskupska sinoda i sudionici Biskupske sinode sada moraju završiti ovaj proces razlučivanja“, rekao je.


“Pravi cilj je kada Sveti Otac (njegova odluka) dobije rezultat Sinode. Pa postavljamo pitanja. Ne dajemo odgovore. Odgovore mora dati Sinoda.”


Nastavio je: „Moramo razmišljati o tomu kako žene mogu u potpunosti sudjelovati u životu Crkve i to nije pitanje ređenja žena."


“Puno je dublje i mnogo važnije. Ide na dostojanstvo krštenja. Dostojanstvo krštenja nije ništa manje za žene nego za muškarce ... moraju li samo kuhati čaj za muškarce? Ne."


Dodao je: “Mislim da Crkva treba poštivati različitosti. U svjetskoj Crkvi gotovo je nemoguće imati potpuno isto mišljenje. Morate dijeliti istu vjeru u Isusa Krista. Moramo živjeti i svjedočiti za Isusa Krista."


„Moramo se držati nauka Crkve i moramo živjeti Evanđelje. Ali to će biti učinjeno s različitim bojama i različitim okusima, i to mi je u redu.”


Po prvi put, više od petine izaslanika s pravom glasa na sinodi neće biti biskupi, nego će ih izabrati papa Franjo s popisa od 140 laika, posvećenih žena, svećenika i đakona.


(Simon Caldwell, Catholic Herald)

No comments:

Post a Comment